במחקר מדעי הוכח – שבכוחם של הפרחים לשחרר כאב

מרפאת הרמב"ם היתה בגן – הוא קיבל את החולים בגן הצמחים , זו סביבה  טבעית לריפוי , וטיפל בחולים בעזרת צמחי מרפא ומזון "הילינג גרדן" היום יודעים שיש השפעה רבה של הסביבה עלינו, וסביבת הטבע והחיבור לטבע משפר את חיינו.

נערך מחקר באנגליה על חולים שעבר כריתת כיס מרה לאחר הניתוח, חלקם שהו בחדרים שפונים לטבע וחלקם בחדרים שפונים לעיר, אלו שראו את הטבע צרכו פחות משככי כאבים, השתחררו מהר יותר הביתה.

הפרח הוא חלק מהטבע, להכניס פרחים הביתה, זה כאילו להכניס קצת מן הטבע

הטבע , הירוק, המרחב, מהווה בעצמו ריפוי

לאורך ההיסטוריה הצמחים והפרחים שימשו בטקסים וכאמצעי של ריפוי

 

במחקר שערכנו השנה 2018  עם כ 70 נשים חולות פיברומיאלגיה

דיווחו הנשים שבתהליך שזירת הפרחים לא הרגישו כאב בכלל שעבורן זו היתה הפתעה נעימה

ואתנחתא מכאב רב שנים

ויש שהצליחו לשמר תחושה זאת גם לאחר השזירה

ככל שהיו יותר מפגשים , והנשים התחברו יותר לפרחים ,יש שהצליחו אפילו להעלים את הכאבים מגופם בכלל אחרי סבל רב שנים.

סטיגסדוטר וגרהן ב 2002 טענו  כי במפגש עם הצמחים מתרחשת באופן אינסטינקטיבי השפעה על המערכת הלימבית במוח, הכוללת מבנים המעורבים ברגשות, במוטיבציה ובקשר בין רגש וזכרון. במערכת הלימבית קיימים לדעתם גם רפלקסים לא מודעים שהיו אחראים בעבר האנושי הקדום לאזהרה מפני סכנות בטבע. הסביבה הצמחית והטבעית מאפשרת שיחזור של המרכזים הרגשיים במערכת הלימבית ושיקום יכולות רדומות אלו, ובכך לסייע לתפקוד טוב יותר של המערכת הלימבית.

תחום התרפיה בפרחים עוסק בפן הפסיכולוגי והרגשי, אבן הפינה לבריאות הגוף כך נקבע ע"י ד"ר באך.

ד"ר באך מצא צמחים ופרחים המשפיעים על תופעות רגשיות כמו: פחד, חוסר התעניינות, חוסר ודאות, בדידות, רגישות יתר, דכדוך או יאוש. הטיפול באמצעות פרחים בא לשחרר את המטופל מהמחלה או הרגשות השליליים ולהחזיר לו את ההרמוניה .

על פי מחקר התנהגותי, הטבע מספק לנו דרך פשוטה לשפר את בריאות הנפש. נוכחות של פרחים מעוררת רגשות מאושרים , מעצימה את תחושת הסיפוק ומשפיעה על התנהגות חברתית באופן חיובי. לצמחים יכולת מיוחדת ליצור בסביבתם תחושת איזון, של הרמוניה .

קיימות שתי תאוריות לטיפול באמצעות פרחים:

1) פרחי באך – ריפוי מחלות פיזיות ומנטליות מסוימות באמצעות שמנים שהוכנו מפרחים מסוימים.

2) אייסמן –  פרחים ככלי טיפולי על ידי שזירה – שיפור מצב הרוח באמצעות צבעים וסידור פרחים.

מעטים מאד המחקרים בתחום התרפיה בפרחים בשיטה של אייסמן אך מהמעט שנמצא  ניתן ללמוד כי הפרחים משרים שמחה אמיתית על המקבל אותם. לפרחים יש השפעה חיובית ארוכת טווח על מצב הרוח, משתתפי המחקר דיווחו על ירידה בתחושת הדיכאון, הפחתה בחרדה, ופחות סערות נפש. ולאחר קבלת הפרחים הרגישו תחושה גבוה יותר של הנאה וסיפוק מהחיים. פרחים גם השפיעו על קשרים אינטימים, נוכחותם של הפרחים הובילה לגידול במגע עם בני משפחה וחברים.

מחקרים בתחום יעילות הריפוי של הסביבה הצמחית נערכו על ידי פרופסור אולריך בין השנים 1972 ל – 1981 . במחקר  נבדקו 23 מנותחי כיס מרה שהתאוששו מניתוח כריתה בבית חולים בפנסילבניה. התאוששות החולים שחדרם השקיף לנוף היתה טובה ומהירה יותר עם פחות משככי כאבים מהמטופלים שחדרם השקיף לקיר לבנים. גם זמן האשפוז של אלו שחדרם השקיף לנוף היה קצר יותר.

דר' סעיד וצוותו במחקר  ב 2003 בבתי חולים במלזיה, מצאו שיפור במדדים פיזיולוגיים של מתח ולחץ בעת צפייה בסרטים שעלילתם התחרשה בטבע, בהשוואה לצופים בסרט עם אותה עלילה שהתרחשה באזור עירוני.

הפרחים בעלי כח רב גם בזכות הצבעים שלהם . כל צבע בעל תדר אחר – עובר דרך הרשתית ועצב  הראיה והגוף מגיב נוירוטרנסמיטרים משתחררים מגרים יצור של הרמונים מרגיעים כמו מלטונין, אנדרנלין וסרוטונין.

מובילת מחקר, ד"ר ננסי ל. אטקוף, מסבירה "מצאנו כי שהות לצד פרחים במשך כמה ימים השפיעה על מגוון רחב של רגשות חיוביים ושליליים". ד"ר אטקוף מונה שורה ארוכה של יתרונות הנובעים משהייה בסביבת פרחים. מחקר הפרחים של אטקוף  הוא חלק ממיזם רחב יותר שבוחן את ההשפעה של היופי הקיים בטבע על הפסיכולוגיה האנושית. כדי לבדוק כיצד אנו מגיבים לפרחים, בחנה אטקוף את השינויים הרגשיים של 55 נבדקים במגוון גילאים, לאחר שהופתעו עם זר פרחים. התוצאות הראו כי הנוכחות של פרחים בבית השרתה שלווה, העלתה בקרב המשתתפים במחקר את האנרגיה ואפילו עודדה חמלה כלפי אחרים. רוב הנבדקים הציבו את הפרחים בחדר שבו הם מבלים הכי הרבה זמן, בדרך כלל המטבח, פינת האוכל או הסלון, ואף דיווחו כי הפריחה הייתה הדבר הראשון שהם רצו לראות בכל בוקר. והתחושות הטובות שהולידו הפרחים יצאו גם מגבולות הבית – הנבדקים ציינו עלייה ברמת האנרגיה וההתלהבות בעבודה.

מחקר נוסף  על השפעת הפרחים נערך באוניברסיטת ראטגרס בניו ג'רזי. בדומה למחקר הקודם, גם כאן הוכח כי לפרחים השפעות חיוביות על מצב הרוח, הרגשות, ההתנהגות החברתית ואפילו על כושר הזיכרון. "פרחים הם זרז רגשות חיוביים רב עוצמה", אמרו החוקרות.

לאור הראיות המצטברות, אנו מבינים שלפרחים יש כח השפעה רב על האדם

ויכול לעזור בטיפול במחלות רבות.(במיוחד במחלות אוטואימוניות)  במחקר שאנו עורכים עכשיו על כ70 חולות פיברומיאלגיה מסתמן שהפרחים משפיעים לטובה על רמת הכאב, המוטיבציה, איכות השינה, חרדה ודיכאון, ורמת הזיכרון.

 

לסיכום: הבנו שהיצירה עם פרחים מחברת את האדם לטבע, ולעוצמות ששבו ולאיזון הטבעי של הגוף – משפרת חיים

מחקרים שנעשו בתחום הוכיחו שיש להם השפעה על המערכת הלימבית במוח, משפיעים על הרגשות, התחושות, ריפוי ואיזון גוף נפש.